skip to Main Content
0172-533522 info@salon-sensa.nl

Zin in de zon!

Wie heeft daar nou geen zin in? De zon, hij is er weer volop! Maar wat is de invloed van de zon? Welke zonbeschermers zijn er? En wat zijn ook alweer de do’s en de don’ts?

Eerst een stukje geschiedenis over het ontstaan van zonbescherming. Voor 1920 was het heel normaal om de huid te beschermen met kleding. Lange mouwen, een lange rok/broek en iets op het hoofd… Je wilde de zon vermijden. Een blanke huid betekende status en welvaart. 

Sexy en status

Na de eerste wereldoorlog veranderde dit beeld. Vrouwen met een bruine tint werden gezien als sexy en hadden meer status. Vakanties en een comfortabel leven speelden hierbij een grote rol. Dit vrouwelijke schoonheidsideaal is er vandaag de dag nog steeds. Een mooie kleur wordt als verleidelijker en aantrekkelijker gezien dan een blanke huid. 

Zonbescherming

In 1935 werd de eerste zonbeschermer op de markt gebracht met een factor van 1,8. De groei en ontwikkeling van zonbescherming is in de jaren sterk toegenomen. Uva-bescherming is een van deze ontwikkelingen. 

Wanneer gevaarlijk?

Maar wat is nu de schade van de zon en wanneer is dit gevaarlijk? De zon komt voor ongeveer 45-55% op aarde. Hiervan is 5% ultraviolette straling wat onderverdeeld is in uvc, uvb en uva. Uvc bereikt de aarde niet doordat het door de ozonlaag geabsorbeerd wordt. Uvb staat voor Burning, de zichtbare kleurverandering op de huid. Uva staat voor Aging, het verouderen van de huidcellen. Wanneer de zon voor het eerst op de huid komt heeft de huid nog weinig melanine aangemaakt en kan deze de zon niet goed tegen houden. Bij veel melanine beschadigen de huidcellen ook, maar heeft het een sterkere natuurlijke filter. Dit is het geval bij een donker huidtype (ook wel Fitzpatrick type 5 of 6 genoemd). De zon zal de huid uiteindelijk uitdrogen en de huidcel beschadigen. Bij verbranding van de huid kan dan ook een zonnesteek ontstaan. Door oververhitting en weinig vocht in het lichaam, is dit een reactie op het overmatige zonnebaden. Zowel bij verbranding als bij een teint zal er dieper in de huid schade optreden in de huidcellen. Naarmate we ouder worden neemt deze celdeling af en kunnen er meer beschadigde cellen delen in plaats van gezonden cellen. De huid kan dan ook niet altijd de schade verwijderen uit het systeem. Dit kan uiteindelijk leiden tot basaalcel, plaveiselcel, -carcinoom of zelfs een melanoom. 

Belangrijke elementen

Wat is belangrijk in een zonbeschermer om de huid goed te beschermen tegen schade? Zowel uva als uvb-bescherming zijn belangrijk in een zonproduct. De SPF (Sun Protection Factor) is verschillend, een SPF 30 of SPF 50 houdt maximaal de zon tegen indien het product op de juiste manier gebruikt wordt. Bij een donker huidtype is de natuurlijke bescherming hoger en is een lagere SPF ook voldoende. Het huidtype ofwel Fitzpatrick type is bepalend voor de SPF die voor de huid noodzakelijk is. Ook is een hydratatie complex om de huid te blijven hydrateren van toegevoegde waarde in een zonproduct. En dan de textuur van het product. Dit heeft te maken met een chemische filter of een minerale filter. Chemische filters absorberen de straling van de zon en zetten de energie om in een onschadelijke vorm. Een minerale filter weerkaatst de straling en kan hierdoor als een schild over de huid liggen. Beide filters zijn veilig en effectief en kunnen ook in combinatie worden gebruikt.

Advies

Wat kan wel en wat kan beter niet? Zonbescherming werkt het beste als je elke twee uur de huid opnieuw insmeert. Wanneer je zwemt of veel zweet kan dat soms vaker nodig zijn. Veel mensen vergeten plekken zoals oren, haarscheiding, knieholte, voeten en handen. Beschermende kleding en een hoed of pet zorgen voor minder direct contact met de huid. Let wel op, achter glas kan de huid ook beschadigen. Draag een zonnebril met uv400 die goed past. Wanneer je in de zon gaat is het ook belangrijk om veel water te blijven drinken, alcohol zal de huid juist meer uitdrogen. Blijf in de schaduw, dit verkleint de kans op schade. En vermijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur. 

Geniet veilig van de zon en de zomer! 

Back To Top